Passa al contingut principal

Màrius Torres

LES COSES TAL COM SON
MÀRIUS TORRES 

Com a final de l'any Màrius Torres, Acontravent publica, a cura dels professors Jordi Julià i Pere Ballart, la prosa de Màrius Torres. A través d'una recerca en les seves cartes, dietaris i articles, apareix un Torres nou. Un intel.lectual formidable, un home apassionat. Un llibre que suposa recuperar una prosa brillant, àgil, culta, tendra, emocionant i precisa.
N ' HAN DIT 
Veure Torres tal com és implicava necessàriament «cedir-li la paraula», deixar que fos ell mateix el qui, amb la seva prosa brillant, àgil, culta, tendra, emocionant i precisa, fes arribar al lector el seu perfil real, sense necessitat de cap més intermediari” (Pere Ballart i Jordi Julià)
“Quina gentilesa, quins versos, quina viva ànima personal!”(Carles Riba)
“És un home d'àmplia cultura general i literària, i això vol dir que en la seva formació espiritual i en la fixació de la pròpia personalitat poètica hi ha abundants elements de procedència cultural” (Antoni Rovira i Virgili)
“Màrius Torres sembla que dugui amagat en alguna butxaca un bitllet d'anada i tornada d'aquella regió sobrenatural i és per l'afany de veure si podem fer amb ell el viatge que en perseguim la lectura” (Josep Palau i Fabre)
“L’essencial de la seva comesa es troba al centre mateix de la problemàtica de la poesia i de l’art contemporanis” (Pere Gimferrer)
UN RESUM 
 Per damunt de la lectura dels seus textos s’eleva finalment la figura d’un intel·lectual —amb un gruix de lectures, coneixements, intuïcions i opinions— d’una talla per a la qual difícilment trobaríem gaire paral·lels en la Catalunya de finals de la dècada dels 30. Oferir-ne una imatge clara, rica i acabada, que superi d’una vegada els tòpics que han fet del poeta de Lleida un creador digne només de compassió a causa de la tragèdia que va estroncar en plena joventut la seva trajectòria vital, i només valorat per la malaurada fi d’una carrera que s’augurava esplèndida, haurà estat l’objectiu primordial dels qui hem compilat aquest volum (...) El seu pensament, vast i complex, integrat per un conjunt d’idees morals, polítiques, estètiques i literàries, constitueix un llegat d’una peça, massa valuós per romandre indefinidament disseminat per cartes, dietaris i papers dispersos. El més de mig miler de fragments escollits entre tota la seva prosa que el lector trobarà a continuació d’aquest pròleg creiem que finalment pot esdevenir, en suport d’aquella tesi sobre l’autèntica dimensió intel·lectual de Màrius Torres, un argument definitiu” (del pròleg).
  Un llibre molt interessant si el vols comprar desenllaçat : https://www.amazon.es/coses-tal-com-Abans-dara/dp/8493841595

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PEDREGADA DE POEMES  LOLA CASAS El cuiner es posa un barret llarg i estret perquè les receptes entremaliades, que pel cap li van triscant, no se li escapin…. volant! La veïna té un gat blanc. Jo, un de negre. La veïna beu te verd. Jo, cafè natural. La veïna porta xador . Jo, passadors de colors. A mi m’agrada el seu gat blanc i a ella el meu gat negre. Ens convidem a berenar i riem dient que prenem té natural i cafè verd! Ella porta xador i jo passadors de colors. Ella, és ella i jo, sóc jo. Cap problema! Pega dolça Rosega. Mastega. La gola espetega. Tenyeix els vorals de llengua i genives. La boca negreja! La saliva… es barreja! I el nas, que t’olora, es desfà d’ enveja Amistat Les bruixes, les dels contes i les de veritat, no tenen un gos: tenen un gat. Un gat negre de posat sorrut, pèl crespat i ulls d’espurna salvatge. Un gat negre que, cada nit, (no

3 POEMES DE LA AUTORA DE COTÓ

🔽 3 POEMES DE LA  AUTORA  DE COTÓ🔼 JOANA RASPALL: sobre l'antiga taula, tot buit i mal tapat, El tinter del besavi Contra el "boli" ha cridat : - si t'arreplego "boli" No te queixaràs del pes ! Pagaràs fet a m'has miques  La feina que m'has pres! -No siguis rondinaire;  A tu t'han estat guardant ´ I a mi ,quan ja no ragi , al cove   hem llançaran . Jo tinc una “bici” pintada de nou. Quan vull s'està quieta i quan vull es mou.  Avui no vol córrer i no sé per què; l'he greixada amb oli d'un setrill sencer! Amb draps de camussa tota l'he eixugat, i ja un cop polida així ha rondinat: M'ha dit: - Estic prima; no em tractes prou bé. - Si tu ets la més ferma de tot el carrer! - Mira quines rodes té aquella d'allà! - Parles d'una moto! No et pots comparar! Si haguessis nascut  en una altra terra,  podries ser blanc,  podries ser negre...  Un altre país  fóra casa teva
MES SUC DE NÚVOL  de la  Joana Raspall     Arran del camí ,dues sargantanes el sol comparteixen com bones germanes.Els surt un serpent verd com les olives,amb ulls de qui pot menjar-se-les vives.-És meu,aquest lloc!orgullós els crida.Elles fugen lluny per salvar la vida.I mentre el serpent xiulat les provocava,l´ aixafa un tractor com qui fa una coca. Si ve una papallona Jo no l’agafaré;Que voli, que voli!Al cel hi està més bé.Les flors, com cada dia,Voldran fer-li un petó;Que hi vagi, que hi vagi,Que l’ompliran d’olor! El rellotge corre, corre  no es mou del mateix lloc.Una busca va de pressa,l’altre gira poc a poc.La llarga diu a la curta:-Au!, que no me atraparàs!La petita no s’immuta  va seguint el seu pas;que tant si plora com no,que tant si riu com si plora,Ella sap que arribaran Just a la mateixa hora! Un conillet s’ ha escapat no sap tornar al seu cau;Mira avall,i tot és verd;Mira amunt ,i tot és blau va cap aquí,cap allà,Endarrera i endavant...No s’hauria cregut mai Que la